Kolejne warsztaty z cyklu „Gotuj zdrowo z Sową”

1 sierpnia w ramach wakacyjnych zajęć w Bibliotece dla Dzieci i Młodzieży "Pod Sową" odbyły się kolejne warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców w ramach cyklu "Gotuj zdrowo z Sową".

Młodzi kucharze pod okiem dietetyczki Pani Beaty Papierz przygotowali smaczną pastę pomidorową, a potem razem z rodzicami udekorowali kanapki, dodając do nich inne zdrowe składniki, takie jak ogórek, sałata, papryka, wędlina, gotowane jajko, oliwki czy żółty ser.

Inspiracją do kanapkowych dzieł sztuki były przepisy z dziecięcych książek kucharskich, których w naszej bibliotece jest pod dostatkiem.

Kolejną potrawą przyrządzoną przez dzieci i rodziców był Eliksir Fiony - koktajl z owoców z dodatkiem szpinaku/jarmużu i soku jabłkowego.

Proponowane dania były proste, odżywcze i bardzo pyszne, a czas spędzony z rodzicem i wspólne spożywanie posiłków - bezcenne.

Wakacyjne warsztaty zdrowego odżywiania „Gotuj zdrowo z Sową” zostały sfinansowane przez Miejską Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych i Przeciwdziałania Narkomanii.

Pomidorowa Fiesta na Kanapce

  • puszka białej fasoli
  • 4-8 suszonych pomidorów w oleju
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 30 g oleju z suszonych pomidorów
  • pieprz

Fasolę odsączyć na sitku, przelać zimną wodą, przełożyć do blendera. Dodać odsączone pomidory, zioła, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować je na gładką masę. Smarować kanapki zamiast masła.

Eliksir Fiony

  • garść szpinaku
  • banan/gruszka
  • pomarańcza
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 plasterki cytryny

Owoce obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć. Wrzucić wszystkie składniki do blendera i miksować ok. minuty.

Smacznego!


 

red./

źródło: OBP/

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors