1 sierpnia w ramach wakacyjnych zajęć w Bibliotece dla Dzieci i Młodzieży "Pod Sową" odbyły się kolejne warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców w ramach cyklu "Gotuj zdrowo z Sową".
Młodzi kucharze pod okiem dietetyczki Pani Beaty Papierz przygotowali smaczną pastę pomidorową, a potem razem z rodzicami udekorowali kanapki, dodając do nich inne zdrowe składniki, takie jak ogórek, sałata, papryka, wędlina, gotowane jajko, oliwki czy żółty ser.
Inspiracją do kanapkowych dzieł sztuki były przepisy z dziecięcych książek kucharskich, których w naszej bibliotece jest pod dostatkiem.
Kolejną potrawą przyrządzoną przez dzieci i rodziców był Eliksir Fiony - koktajl z owoców z dodatkiem szpinaku/jarmużu i soku jabłkowego.
Proponowane dania były proste, odżywcze i bardzo pyszne, a czas spędzony z rodzicem i wspólne spożywanie posiłków - bezcenne.
Wakacyjne warsztaty zdrowego odżywiania „Gotuj zdrowo z Sową” zostały sfinansowane przez Miejską Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych i Przeciwdziałania Narkomanii.
Pomidorowa Fiesta na Kanapce
- puszka białej fasoli
- 4-8 suszonych pomidorów w oleju
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 30 g oleju z suszonych pomidorów
- pieprz
Fasolę odsączyć na sitku, przelać zimną wodą, przełożyć do blendera. Dodać odsączone pomidory, zioła, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować je na gładką masę. Smarować kanapki zamiast masła.
Eliksir Fiony
- garść szpinaku
- banan/gruszka
- pomarańcza
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 2 plasterki cytryny
Owoce obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć. Wrzucić wszystkie składniki do blendera i miksować ok. minuty.
Smacznego!
red./
źródło: OBP/