Dlaczego warto jeść kiszonki? Jakie mają właściwości zdrowotne

Zdrowe, ekologiczne, modne. Odkrywają je na nowo eksperci kulinarni i właściciele najlepszych restauracji na całym świecie. To jedzenie zaklęte w słoiki, którymi wypełniona była cała piwnica naszych babć.

Kiszonki w ostatnich latach przeżywają prawdziwy renesans. Stały się polskim "super foodem". Bardzo często pojawiają się na naszych stołach w formie przekąsek, surówek, dodatków do dań lub jako główny składnik potraw. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.

Czym są tak właściwie "kiszonki"?

Kiszonki to owoce i warzywa, które poddano procesowi kiszenia. To sposób konserwacji produktów, czyli przedłużenia ich przydatności do spożycia, który zachodzi za sprawą fermentacji mlekowej. Bakterie kwasu mlekowego zmieniają pH warzyw i owoców, dzięki czemu w kiszonkach nie rozwijają się szkodliwe drobnoustroje czy bakterie gnilne. Kiszonki mogą więc być przechowywane przez wiele miesięcy, nie tracąc ani wyśmienitego smaku, ani swoich cennych wartości odżywczych.

Prozdrowotne właściwości kiszonek

Kiszonki to naturalny probiotyk. Zawarty w nich kwas mlekowy wpływa na florę bakteryjną w jelitach, odbudowuje ją i reguluje. Ponadto wspomaga trawienie, poprawia perystaltykę jelit i funkcjonowanie układu odpornościowego. Kiszone produkty są naturalnym źródłem witaminy A oraz E, które mają działanie przeciwutleniające i neutralizują wolne rodniki. Obecność witaminy C zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne oraz wirusowe. W procesie fermentacji mlekowej powstaje niacyna oraz witamina B2, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego.

Kiszonki świetnie sprawdzą się dla osób na dietach redukcyjnych. Węglowodany ze świeżych produktów biorą udział w procesie fermentacji, więc kiszone warzywa czy owoce mają niższą kaloryczność. Ponadto kiszonki pozwalają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi, więc mogą się nimi zajadać osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność. Spożywanie kiszonek poleca się również podczas antybiotykoterapii. Produkty fermentowane ułatwiają przyswajanie wapnia i żelaza. Zawierają też minerały, takie jak fosfor, magnez czy potas.

Kiszonki - tradycja w Polskiej kuchni

W Polsce tradycja kiszenia kapusty jest bardzo długa i wywodzi się ze wsi. To właśnie tam szukano skutecznego sposobu na zakonserwowanie swoich zbiorów, by móc je jeść jeszcze przez wiele miesięcy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Najpopularniejszymi produktami, które poddawano takiej obróbce, były kapusta oraz ogórki. Sposób kiszenia i związane z nią czynności rodziny przekazywały sobie z pokolenia na pokolenie. Kiszone ogórki czy kapusta, serwowane jako dodatek do dań obiadowych lub głównych składnik potraw, stały się nieodłącznym, ale też i charakterystycznym elementem polskiej tradycji kulinarnej. Kiszonki są zdrowym i pysznym produktem, który może znaleźć zastosowanie w wielu daniach – zarówno w tych słynnych w Polsce, jak i na świecie.

To, do jakiej potrawy dodamy kiszoną kapustę, tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni i preferencji. Świetnie smakuje w daniach mięsnych, wegetariańskich czy wegańskich, podawana na ciepło i na zimno. Kapustę kiszoną można wykorzystać do przygotowania kapuśniaku lub użyć jako farsz do pierogów, pasztecików czy tart. Kapusta idealnie sprawdzi się w bigosie, a także w postaci surówki, którą można serwować do mięsa czy ryb. Z kolei kiszone ogórki to dokonały produkt do sałatek, m.in. do słynnej sałatki jarzynowej, która często pojawia się na naszych stołach, nie tylko od święta. Na bazie fermentowanych ogórków przygotowuje się pyszną i aromatyczną zupę ogórkową.

Kapustę kisi się w wielu miejscach na świecie. Jedną z najpopularniejszych odmian kiszonej kapusty jest kimchi, która króluje w Azji, a w szczególności w Korei. Receptura jej przygotowania została nawet wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

 

red./

źródło: Słoneczne pole/; zdrowieodpoczatku.pl/kimchi/; dziendobry.tvn.pl/; kiszonki.blogspot.com/

Horoskop

licznik odwiedzin

374195

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors