Tak wyglądają odłowy karpia w stawach ciesielskich. Wkrótce trafi on na świąteczne stoły

Każdego roku na polskie stoły trafia kilkaset ton karpia. Część z nich pochodzi ze stawów w Cieślach (gmina Oleśnica). Odłowy nadal odbywają się tradycyjnymi metodami, stosowanymi od lat. Co ważne, prowadzi się je w sposób humanitarny dla ryb.

Już od soboty od wczesnych godzin rannych na terenie Gospodarstwa Rybackiego Ciesielski Karp Anny i Andrzeja Tadejów w Cieślach (gmina Oleśnica), z pomocą rodziny i przyjaciół, trwają karpiowe żniwa. Po częściowym spuszczeniu wody w sieci trafiają nie tylko dorodne karpie, ale okazałe szczupaki, liny i sumy, wśród których prawdziwą wizytówką gospodarstwa jest ogromny, 45 kilogramowy, sędziwy sum Mikołaj - ochrzczony tak przez Annę Tadej z uwagi na to, że każdego roku jest odławiany i ważony w okolicach 6 grudnia.

Odławiane karpie trafiają do tzw. "płuczki", a następnie będą przygotowywane do sprzedaży detalicznej i trafią na wiele wigilijnych stołów. Rozpoczęcie sprzedaży zaplanowano na najbliższy czwartek.

 

red. 

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dzisiejsze imieniny