Sanepid przypomina o ważnych zasadach podczas grzybobrania

W związku z trwającym okresem zbierania leśnych grzybów Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania.

 

  • Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są jadalne. Jeżeli masz wątpliwości – nie ryzykuj!
  • Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z „siateczką”. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka, łubianki lub innych pojemników przepuszczających powietrze, nigdy nie korzystaj z foliowych reklamówek (grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia).
  • Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Jeśli jej nie uszkodzisz, wyrosną na niej kolejne grzyby.
  • Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby.
  • Nie przyjmuj rad od innych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.
  • Nie identyfikuj grzybów próbując ich.
  • Grzyby, których nie chcesz zbierać, pozostaw nienaruszone. Są one pożywieniem dla zwierząt. Wiele gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni czy podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i wezwać pomoc lub zgłosić się do lekarza/szpitala.
  • Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się spożywania grzybów:
    kobietom w ciąży i karmiącym,
    • dzieciom,
    • osobom starszym,
    • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

 

Wydając atest na grzyby świeże, dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10⁰C.

Zgodnie z art. 71 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dania 25 sierpnia 2006r. „Zakłady prowadzące działalność gospodarczą w zakresie skupu, przechowywania lub sprzedaży grzybów oraz produkcji przetworów grzybowych spełniają obowiązujące wymagania higieniczne oraz muszą zatrudniać klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców”.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny informuje, że w PSSE w Oleśnicy przy ulicy 3 Maja 20:

• osoby zbierające grzyby na własne potrzeby w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów (świeżych) mogą skorzystać z porady,
można uzyskać bezpłatnie atesty na grzyby świeże i suszone.

W celu uzyskania porady lub atestu, należy zgłosić się do PSSE w Oleśnicy od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 – 11, tel. kontaktowy (71) 314-20-34 wew. 15.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content