Ciekawostki historyczne: Człowiek, który dał Europie cukier.

200 lat temu, 20 kwietnia 1821 roku zmarł w Wołowie Franz Karl Achard. Człowiek, który dał Europie cukier.

F.K. Achard był wynalazcą przełomowej dla branży spożywczej technologii produkcji cukru z buraka cukrowego. w 1799 roku, dzięki pożyczce i wsparciu króla Fryderyka Wilhelma III zakupił posiadłość Konary (niem. Cunern), położoną między Ścinawą i Wińskiem na Śląsku (obecnie Dolnym Śląsku) I uruchomił pierwszą na świecie cukrownię buraczaną.
Anglicy próbowali go przekupić aby zaprzestał rozwijania nowej metody, lecz się nie ugiął - czym przyczynił się także do zmniejszenia niewolnictwa na świecie.
W 1793 roku rozpoczęła się wojna francusko-brytyjska. Na towary z Ameryki w tym cukier trzcinowy nałożono embargo, a że potrzeba jest matką wynalazków to w 1799 roku, chemik Achard zaaplikował o grant do króla Prus o fundusze na rozwiązanie problemu. Jego projekt nosił nazwę "O przygotowaniu cukru z buraka pastewnego".
Za otrzymane pieniądze zakupił posiadłość Konary koło Wołowa. W 1801 roku rozpoczął przebudowę istniejących obiektów folwarcznych na potrzeby przyszłej fabryki cukru z buraków. Już w następnym roku cukrownia przetworzyła 400 ton buraków, uzyskując wydajność 4%. Nawet Napoleon dostał do spróbowania wołowskie grudki/kostki cukru.
Angielscy handlarze cukru trzcinowego czuli co się święci i oferowali Achardowi ogromną sumę 200 000 talarów, aby oświadczył, że produkcja cukru z buraków jest niemożliwa, ale Achard odmówił. Dzięki niemu cukier przestał być zamorskim towarem luksusowym i stał się dostępny dla każdego.
W okrągłą rocznicę Damian Mrozek wraz ze starostą wołowskim, panem Januszem Dziarskim uczcili pamięć wybitnego uczonego składając kwiaty na jego grobie w Moczydlnicy Dworskiej.
red. P.S.
źródło: Damian Mrozek/fb; wikipedia

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content